Ramps1.4 or Ramps1.5 or ramps 1.6???

Electronics, Components etc
Post Reply
joseben
Posts: 12
Joined: Thu Mar 01, 2018 9:20 am

Ramps1.4 or Ramps1.5 or ramps 1.6???

Post by joseben » Mon Mar 12, 2018 3:51 pm

Hi, guys I about to build a Prusa i3 dolly. I am confused whether to use ramps 1.4 or 1.5 or 1.6. Whats the big difference?is it only on the MOSFETs and the poly-fuses?
Or should I upgrade a ramps 1.4 board(replacing the MOSFETs, connectors, and fuses)?

slippyr4
Posts: 224
Joined: Thu Jun 15, 2017 10:24 am

Re: Ramps1.4 or Ramps1.5 or ramps 1.6???

Post by slippyr4 » Mon Mar 12, 2018 7:20 pm

Use an mks gen instead.
Self-built Prusa i3 MK2 clone
My things: https://www.thingiverse.com/slippyr4/designs
My Prusa firmware port for ramps & MKS : https://github.com/slippyr4/Prusa-Firmware

User avatar
Moorviper
Posts: 232
Joined: Wed May 24, 2017 1:19 pm
Location: Hessen/Rhön - Germany
Contact:

Re: Ramps1.4 or Ramps1.5 or ramps 1.6???

Post by Moorviper » Mon Mar 12, 2018 10:47 pm

I have ordered a ramps 1.6 a week ago.
it is definitely better than the 1.4 or 1.5.

Compared to the MKS gen you could easily go with 12v for electronics and 24v for the heatbed if you wish.

on the mis gen there is an second connector but not soldered, doesn't know f it is possible there.

if you want to use 2 stepper motors for the z axis what the dolly has you don't need a adapter to connect 2 motor at the same time.

the combo with the Arduino + ramps 1.6 should now have no downsides anymore.
And it is maybe cheaper.

User avatar
Moorviper
Posts: 232
Joined: Wed May 24, 2017 1:19 pm
Location: Hessen/Rhön - Germany
Contact:

Re: Ramps1.4 or Ramps1.5 or ramps 1.6???

Post by Moorviper » Thu Mar 29, 2018 6:17 pm

OK the ramps 1.6 can only handle 12v OR 24V

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests