What Simplify3D setting is causing this effect?

3D Modelling, Slicing, Hosts and Management
User avatar
ido
Posts: 40
Joined: Wed Jul 12, 2017 10:09 pm
Location: Rotterdam - The Netherlands

What Simplify3D setting is causing this effect?

Post by ido » Sun Sep 17, 2017 8:31 pm

I have 2 Prusa mk2s profiles, one that comes from Simplify3D and the other coming from a user from the Prusa forum.

I printed an object only to notice the pattern difference on the top layer. This difference is also seen in the preview screen within S3D. I tried to compare the 2 different profiles but cant find what is causing this. Perhaps a more experienced S3D user knows.

Same object, but sliced using different profiles

Image

thanks in advance.

slippyr4
Posts: 224
Joined: Thu Jun 15, 2017 10:24 am

Re: What Simplify3D setting is causing this effect?

Post by slippyr4 » Mon Sep 18, 2017 10:32 am

I suspect your model isn’t flat so it’s slicing a slight slope into it. There’s probably a different layer height between the two profiles so on one profile the variance is less than a layer height and on the other it isn’t and so can be sliced.
Self-built Prusa i3 MK2 clone
My things: https://www.thingiverse.com/slippyr4/designs
My Prusa firmware port for ramps & MKS : https://github.com/slippyr4/Prusa-Firmware

User avatar
ido
Posts: 40
Joined: Wed Jul 12, 2017 10:09 pm
Location: Rotterdam - The Netherlands

Re: What Simplify3D setting is causing this effect?

Post by ido » Mon Sep 18, 2017 11:00 am

thank you for the reply. To my knowledge it model is flat, but you never know when getting something from thingiverse. It looks pretty flat though
https://thingiverse-production-new.s3.a ... atured.jpg

Both are sliced with the same layer height, but I will check tonight just to be sure

User avatar
RobSmith
Posts: 2
Joined: Sun Sep 17, 2017 8:51 pm

Re: What Simplify3D setting is causing this effect?

Post by RobSmith » Mon Sep 18, 2017 12:21 pm

Is there any chance that you accidentally rotated the part by a fraction of a degree?

User avatar
ido
Posts: 40
Joined: Wed Jul 12, 2017 10:09 pm
Location: Rotterdam - The Netherlands

Re: What Simplify3D setting is causing this effect?

Post by ido » Mon Sep 18, 2017 6:00 pm

mm, I checked, both are 0.20 mm layer height. No degree tilting unfortunately, same model, all I do is slice it with a different S3D profile.

I will also ask on the S3D forum and report back here

slippyr4
Posts: 224
Joined: Thu Jun 15, 2017 10:24 am

Re: What Simplify3D setting is causing this effect?

Post by slippyr4 » Mon Sep 18, 2017 6:55 pm

perhaps you could share your factory files for each so we could take a look?
Self-built Prusa i3 MK2 clone
My things: https://www.thingiverse.com/slippyr4/designs
My Prusa firmware port for ramps & MKS : https://github.com/slippyr4/Prusa-Firmware

User avatar
ido
Posts: 40
Joined: Wed Jul 12, 2017 10:09 pm
Location: Rotterdam - The Netherlands

Re: What Simplify3D setting is causing this effect?

Post by ido » Mon Sep 18, 2017 8:17 pm

thanks for willing to take a look. I feel kind of hesitant sharing the profiles, I know it takes more work from you as a user to look at them and I don't have a lot to give back (experience wise) at the moment. Still in the learning phase :)
Attachments
prusa s3d profiles.zip
(6.39 KiB) Downloaded 63 times

slippyr4
Posts: 224
Joined: Thu Jun 15, 2017 10:24 am

Re: What Simplify3D setting is causing this effect?

Post by slippyr4 » Mon Sep 18, 2017 9:43 pm

No harm in sharing, if someone doesn't want to help, they don't have to.

But could you instead add factory files (save them from the file menu) - these include the process and the model itself. So we can reproduce what's on screen for you.
Self-built Prusa i3 MK2 clone
My things: https://www.thingiverse.com/slippyr4/designs
My Prusa firmware port for ramps & MKS : https://github.com/slippyr4/Prusa-Firmware

User avatar
ido
Posts: 40
Joined: Wed Jul 12, 2017 10:09 pm
Location: Rotterdam - The Netherlands

Re: What Simplify3D setting is causing this effect?

Post by ido » Mon Sep 18, 2017 10:08 pm

Thanks

I created 2 factory files (handy, still learning about S3D)
https://www.dropbox.com/s/fe08qege9xy8j ... s.zip?dl=0

I noticed something else, even with the default prusa S3D profile I get this effect between high and medium layer resolution. I included these 2 files.

User avatar
Moorviper
Posts: 232
Joined: Wed May 24, 2017 1:19 pm
Location: Hessen/Rhön - Germany
Contact:

Re: What Simplify3D setting is causing this effect?

Post by Moorviper » Tue Sep 19, 2017 3:07 am

mm, I checked, both are 0.20 mm layer height. No degree tilting unfortunately, same model, all I do is slice it with a different S3D profile.
omg this one is 0.2mm layer height
the other 0.1mm XD

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests