Prusa firmware for RAMPS Prusa i3 clones with MK42 beds

3D Modelling, Slicing, Hosts and Management
Fuzzylogic
Posts: 6
Joined: Fri Oct 06, 2017 12:26 am

Re: Prusa firmware for RAMPS Prusa i3 clones with MK42 beds

Post by Fuzzylogic » Mon Oct 23, 2017 8:19 pm

slippyr4 wrote:
Mon Oct 23, 2017 12:24 pm
Nice, does it work properly?
Yes everything seems to work.
I only had to fit a different connector to the extruder stepper so that it would fit my board.

But i had a lot of problems getting it to print in 4 colors reliably, as i attempted a few prints, and eventually the filament got stuck somewhere.

A third attempt at printing Marvin in two colors finally worked.
But, when browsing the original prusa forums, i can see i'm not the only one having issues. It requires some careful fine tuning of retraction speed/distance, hot-end temperature, and "bite" on the filament with the Bondtech gears.

akku3D
Posts: 18
Joined: Mon Oct 09, 2017 9:54 am

Re: Prusa firmware for RAMPS Prusa i3 clones with MK42 beds

Post by akku3D » Tue Oct 24, 2017 7:54 pm

hello slippyr4,

I have my printer now finished and it works almost perfectly.
I have still one problem , with which I have the firmware in suspicion.
Maybe you can help me here too.
When heating up the extruder, the heating bed is switched on at exactly 50° C.
If the extruder temperature falls below 50°, the heating bed will go out again.

Where can I search for this error?

slippyr4
Posts: 224
Joined: Thu Jun 15, 2017 10:24 am

Re: Prusa firmware for RAMPS Prusa i3 clones with MK42 beds

Post by slippyr4 » Tue Oct 24, 2017 8:21 pm

What electronics are you using?
Self-built Prusa i3 MK2 clone
My things: https://www.thingiverse.com/slippyr4/designs
My Prusa firmware port for ramps & MKS : https://github.com/slippyr4/Prusa-Firmware

akku3D
Posts: 18
Joined: Mon Oct 09, 2017 9:54 am

Re: Prusa firmware for RAMPS Prusa i3 clones with MK42 beds

Post by akku3D » Tue Oct 24, 2017 8:26 pm

RAMPS 1.4

User avatar
MaxRink
Posts: 40
Joined: Thu Jun 15, 2017 12:25 pm

Re: Prusa firmware for RAMPS Prusa i3 clones with MK42 beds

Post by MaxRink » Wed Oct 25, 2017 1:27 pm

akku3D wrote:
Tue Oct 24, 2017 7:54 pm
hello slippyr4,

I have my printer now finished and it works almost perfectly.
I have still one problem , with which I have the firmware in suspicion.
Maybe you can help me here too.
When heating up the extruder, the heating bed is switched on at exactly 50° C.
If the extruder temperature falls below 50°, the heating bed will go out again.

Where can I search for this error?
wrong wireing. seems like you messed up the hotendfan with the heated bed either in HW or in the FW

Markwill
Posts: 15
Joined: Thu Oct 05, 2017 1:46 am

Re: Prusa firmware for RAMPS Prusa i3 clones with MK42 beds

Post by Markwill » Wed Oct 25, 2017 1:47 pm

Hi,

I install correctly the firmware in the ramsp 1.4. The problem is when i turn off the printer the calibration, statics, etc dont save in correctly. So every time i turn off the values are deleted. How can I solve it?

User avatar
Moorviper
Posts: 232
Joined: Wed May 24, 2017 1:19 pm
Location: Hessen/Rhön - Germany
Contact:

Re: Prusa firmware for RAMPS Prusa i3 clones with MK42 beds

Post by Moorviper » Sat Oct 28, 2017 7:38 pm

I have now ordered a MK42 @ orballo
They ship very fast.
Ordered in the evening and they shipped in the morning :D

The only bad is that they ship with UPS they are f**king expensive and extreme slow.
one week to 10 Days from spain wth.
with DHL it is maximal 2 days :-(

Markwill
Posts: 15
Joined: Thu Oct 05, 2017 1:46 am

Re: Prusa firmware for RAMPS Prusa i3 clones with MK42 beds

Post by Markwill » Sun Oct 29, 2017 11:28 am

Could anybody help me please? :(
Markwill wrote:
Wed Oct 25, 2017 1:47 pm
Hi,

I install correctly the firmware in the ramsp 1.4. The problem is when i turn off the printer the calibration, statics, etc dont save in correctly. So every time i turn off the values are deleted. How can I solve it?

slippyr4
Posts: 224
Joined: Thu Jun 15, 2017 10:24 am

Re: Prusa firmware for RAMPS Prusa i3 clones with MK42 beds

Post by slippyr4 » Sun Oct 29, 2017 11:50 am

Which values aren’t saved? What are you doing to save them?
Self-built Prusa i3 MK2 clone
My things: https://www.thingiverse.com/slippyr4/designs
My Prusa firmware port for ramps & MKS : https://github.com/slippyr4/Prusa-Firmware

Blaxxx
Posts: 2
Joined: Sun Oct 29, 2017 6:38 pm

Re: Prusa firmware for RAMPS Prusa i3 clones with MK42 beds

Post by Blaxxx » Sun Oct 29, 2017 6:39 pm

Fuzzylogic wrote:
Mon Oct 23, 2017 10:13 am
@slippyr4

Just received the Multi Material upgrade, and installed it on my clone.

The extruder multiplexer uses 2 I/O lines to switch extruders.

I first tried to use the AUX3 connector on the RAMPS/Makeboard pro board i use, but could not get it to work, probably because these are initialized as analog input ports. Would have been nice, because it would have been a plug and play solution. (pinout of the original cable is VCC, MUX0, MUX1, GND)
So i settled on the AUX 2 connector, and used D40 and D42 for IO lines.

code changes:

Code: Select all

 
 // prusa multimaterial support
  #ifdef SNMM
  
  #define E_MUX0_PIN 40   
  #define E_MUX1_PIN 42   // on AUX 2 connector. 
  #define E_MUX2_PIN 44   
  
  
  #endif
Could you share your firmware for ramps 1.4, im making my own Multimaterial like Prusas and i have problems of getting firmware working :/

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests