Page 15 of 20

Re: Prusa firmware for RAMPS Prusa i3 clones with MK42 beds

Posted: Thu Mar 01, 2018 1:35 am
by Raider1284
IanC wrote:
Tue Sep 05, 2017 4:52 pm
slippyr4 wrote:
Tue Sep 05, 2017 3:58 pm
Sorry, i meant to reply to your previous post but never got round to it. Presumably therefore, you figured out the problem? what was it?

RAMPS and the MKS boards don't have any digipot type hardware for setting stepper currents in firmware.This means that the Quiet Mode / High Power settings in the firmware have no effect It would be possible to add external pots or other electronics, and then modify the stepper drivers to take that input, but for me at least I can't see the point.

Admittedly I don't have a genuine prusa with a genuine RAMBo, but, I can't see that i'd ever want to risk print defects or failed prints by running in "quiet mode" (which is merely reduced stepper current).
No problem :). I'm very grateful for all the help. I just set them to those approx mA values using the trim pots, but there's some tuning to be done, as you may see from the photos ;):

http://imgur.com/a/tP6Km

There is a huge rattle when the extruder moves along the x axis, I'm not sure what is causing that - but when it's powered off it slides as smooth as butter. I guess it's the stepper causing this, but I don't know why - I tried tweaking the voltage +/- 50% to no avail, so it doesn't seem related to stepper power. There are also some missed layers for some reason.

Lots to work on, but considering it's only just assembled, I'm pleased! :)
Is the stl for that mks 1.4 case available by chance? Its exactly what im looking for and has the mount points to attach to 3030 extrusions! I havent been able to find a good one for extrusions on thingiverse. Thanks in advance!

Re: Prusa firmware for RAMPS Prusa i3 clones with MK42 beds

Posted: Thu Mar 01, 2018 8:07 am
by slippyr4
The graphic lcd won’t work in prusa fw. Too much code has been removed. There isn’t the code space left for it.

As an aside, personally I don’t see the point. The software spi update cycle uses up a large percentage of cpu cycles leaving much greater risk of glitches and issues while printing. All you get in return is a little drawing of an extruder.

Re: Prusa firmware for RAMPS Prusa i3 clones with MK42 beds

Posted: Fri Mar 09, 2018 11:46 am
by IanC
Raider1284 wrote:
Thu Mar 01, 2018 1:35 am
Is the stl for that mks 1.4 case available by chance? Its exactly what im looking for and has the mount points to attach to 3030 extrusions! I havent been able to find a good one for extrusions on thingiverse. Thanks in advance!
Sorry for the slow reply, I've only just seen this. I'll check to see if I still have the design files and if so, I'll upload it to Thingiverse for you :).

edit: Yep, still got it! Here it is: https://www.thingiverse.com/thing:2820070

Re: Prusa firmware for RAMPS Prusa i3 clones with MK42 beds

Posted: Fri Mar 09, 2018 11:49 am
by IanC
I've got a 2.5 upgrade kit arriving soon, do you think it'll be possible to use the new bed with the current modified firmware? I'm happy to leave out the run out sensor and other bits, as long as I can use the new bed :). I wasn't sure if the calibration points are a little different and will require a change of firmware to use.

Re: Prusa firmware for RAMPS Prusa i3 clones with MK42 beds

Posted: Fri Mar 09, 2018 9:09 pm
by Raider1284
IanC wrote:
Fri Mar 09, 2018 11:46 am
Raider1284 wrote:
Thu Mar 01, 2018 1:35 am
Is the stl for that mks 1.4 case available by chance? Its exactly what im looking for and has the mount points to attach to 3030 extrusions! I havent been able to find a good one for extrusions on thingiverse. Thanks in advance!
Sorry for the slow reply, I've only just seen this. I'll check to see if I still have the design files and if so, I'll upload it to Thingiverse for you :).

edit: Yep, still got it! Here it is: https://www.thingiverse.com/thing:2820070
Thank you! this is awesome! I love the zip time mounting holes, but what are the hexagon nut looking things in front of some of the wiring holes?

Re: Prusa firmware for RAMPS Prusa i3 clones with MK42 beds

Posted: Sat Mar 10, 2018 6:35 pm
by IanC
Raider1284 wrote:
Fri Mar 09, 2018 9:09 pm
what are the hexagon nut looking things in front of some of the wiring holes?
I'm not sure which bit you mean, but if you can annotate the image, I'll be able to help :).

Re: Prusa firmware for RAMPS Prusa i3 clones with MK42 beds

Posted: Mon Mar 12, 2018 5:22 pm
by Raider1284
IanC wrote:
Sat Mar 10, 2018 6:35 pm
Raider1284 wrote:
Fri Mar 09, 2018 9:09 pm
what are the hexagon nut looking things in front of some of the wiring holes?
I'm not sure which bit you mean, but if you can annotate the image, I'll be able to help :).
sorry i should have done that from the get go. I added an arrow to the part I was asking about:

Image

Re: Prusa firmware for RAMPS Prusa i3 clones with MK42 beds

Posted: Tue Mar 13, 2018 12:32 pm
by IanC
Ah, those are for poking the 2.85mm guide filament in to (i.e. the supplied nylon filament to support the cable bundles). Not necessarily required :). We're taking this thread quite off-topic though, so may be worth carrying on any other discussion in a new thread or on Thingiverse, as I don't want to derail the firmware discussion. I'll do what I can to help :).

Re: Prusa firmware for RAMPS Prusa i3 clones with MK42 beds

Posted: Wed Mar 14, 2018 8:59 pm
by IanC
kripo wrote:
Thu Feb 08, 2018 6:42 pm
anybody noticed the new mk25 firmware?! i would love to see this one ported! :geek:
Do you think this one looks like it portable, @slippyr4 - or is this too different? I saw your post about the MK3 firmware, but wasn't sure if the MK2.5 firmware was closer to the MK2 or MK3 firmware, given the new heatbed.

Re: Prusa firmware for RAMPS Prusa i3 clones with MK42 beds

Posted: Tue Mar 27, 2018 11:09 pm
by kfazz
Here's a first crack at porting the MK3 firmware to RAMPS. it's very likely that the tmc2130 code is non-functional.
i've lightly tested this on my own MK2 clone.
https://github.com/kfazz/Prusa-Firmware/tree/MK3_Ramps