Use tmc2130 without spi in stealthchop

Electronics, Components etc
oakdesign
Posts: 109
Joined: Thu Jun 15, 2017 10:21 am

Re: Use tmc2130 without spi in stealthchop

Post by oakdesign » Sun Jan 21, 2018 9:12 pm

your getting closer maybe a visual approach is better I'll make a few images might explain it better.
So basically if you have the 2130 in standalone (no SPI) the only 2 pins that change the configuration/mode are CFG1 and CFG2.
As you most likely want either spreadcycle in 1/16 microstepping with interpolation or steathchop with 1/16 interpolation the 2 configs are
spreadcycle
CFG1 -> GND CFG2-> open
steathchop
CFG1-> open CFG2 ->open
the rest I'll explain with some images in a few minutes
Opa's bester Rat: Probieren geht über Studieren, Grandpas best advice: the proof of the pudding is in the eating

oakdesign
Posts: 109
Joined: Thu Jun 15, 2017 10:21 am

Re: Use tmc2130 without spi in stealthchop

Post by oakdesign » Sun Jan 21, 2018 10:12 pm

Maybe this makes it clear. Remove all jumper and switch between spreadcycle = all Header pin on the driver
or steathchop = remove (desolder or cut) CFG1 pin.
Image
Opa's bester Rat: Probieren geht über Studieren, Grandpas best advice: the proof of the pudding is in the eating

Peter
Posts: 11
Joined: Tue Jan 16, 2018 6:10 pm

Re: Use tmc2130 without spi in stealthchop

Post by Peter » Sun Jan 21, 2018 10:24 pm

Is SPI useless or unconfigured on the ramps board?

User avatar
MathiasGroß
Posts: 10
Joined: Sat Jan 20, 2018 11:05 am

Re: Use tmc2130 without spi in stealthchop

Post by MathiasGroß » Sun Jan 21, 2018 10:56 pm

Ahh ok I belive I got it.
So the cause why I thought It works with both pins removed was that removing cfg2 or Ms2 have the same result.
And cfg1 works different. If Ms1 is plugged in and cfg1 is not removed, it "disconnect" cfg1 from gnd, but then it's still connected to Vio. Ms1 switches the connection between cfg1 to gnd or cfg1 to Vio.

So I remove for both modes ( stealthchop and spreadcicle) all three jumpers,
for spreadcicle I let cfg1 on the chip (cfg1 is connected to gnd), cfg2 is open cause ms2 is open),
to switch so stealthchop I have just to remove cfg1 (cfg1 is not connectet to gnd or Vio, cfg2 is open cause ms2 is open).

I hope I got it know^^'

oakdesign
Posts: 109
Joined: Thu Jun 15, 2017 10:21 am

Re: Use tmc2130 without spi in stealthchop

Post by oakdesign » Sun Jan 21, 2018 11:59 pm

Yes thats correct now :D
Opa's bester Rat: Probieren geht über Studieren, Grandpas best advice: the proof of the pudding is in the eating

User avatar
MathiasGroß
Posts: 10
Joined: Sat Jan 20, 2018 11:05 am

Re: Use tmc2130 without spi in stealthchop

Post by MathiasGroß » Mon Jan 22, 2018 12:18 am

Eureka! :D I really got it! Thank you thousend times for your Help an patience!!!

User avatar
MathiasGroß
Posts: 10
Joined: Sat Jan 20, 2018 11:05 am

Re: Use tmc2130 without spi in stealthchop

Post by MathiasGroß » Wed Jan 24, 2018 11:26 pm

Soooo...Here I am again...when I setup all things like I think I should, the stepper motors move but with a noisy hum...
I have tried it with adjusting Vref. It's set to 1V now, but without a better result...

Do I have to change something in the firmware? I thought the changes that Tom did in his tmc2130 video are just needed when the spi is jused.

I really can't Tell what it could be else...but I'm a little bit worried to damage something, if I change Something randomly.

User avatar
MathiasGroß
Posts: 10
Joined: Sat Jan 20, 2018 11:05 am

Re: Use tmc2130 without spi in stealthchop

Post by MathiasGroß » Thu Jan 25, 2018 12:26 pm

ok and the chip gets hot on this setup ._.
Just have let the stepper move a little bit (and without any belt on it) to test.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests